18 Maj 2015

Ostrvo Skopelos

Najzelenije ostrvo u Grčkoj, sa gustim šumama koje se spuštaju do same obale, vinogradima, maslinjacima i tamno plavim morem, Skopelos ostavlja utisak netaknute prirode. Više od 50% ostrva prekriveno je starom borovom šumom.

Najveće mesto na ostrvu je grad Skopelos, jedna od najživopisnijih luka u okruženju. Ima 3,000 stalnih stanovnika, ali u špicu sezone ulicama krstari i do 20,000 ljudi.
Ovo ostrvo je nekada bilo krićanska kolonija, tako da ima zanimljivih antičkih ruševina. Pored toga, na Skopelosu ima oko 360 crkava, manastira i opatija.

Iako ovde ima mnogo engleskih penzionera, tako da nije baš za divljanje kao na obližnjem Skijatosu, noćni život na Skopelosu je ipak OK.
Do Skopelosa se stiže feribotom iz Volosa koji prvo staje u mini luku Lutraki na severu ostrva, a zatim nastavlja do glavnog grada, Skopelosa. Feriboti voze svaki dan, vožnja traje 4h.

Iznad Lutrakija, na strmoj litici, smešten je neverovatno živopisan gradić Glosa, odakle puca pogled na more. Uličice su uske i krivudave, a lokalci često tuda jurcaju na vespama.
Od Lutrakija feribot nastavlja preko severne obale ostrva do grada Skopelosa, koji je vrlo atraktivan, sa belo okrečenim kućama i plavim krovovima. Širi se ka brdu iznad luke, gde vijugaju uske kaldrmisane ulice.
Preko puta grada, sa druge strane zaliva, vidi se nekoliko brdskih manastira, do kojih prvo vodi pristojan asfaltni put, a zatim počinje makadam koji ide do vrha planine Palouki.

Plaže: sa svih strana ostrva postoje plaže, šljunkovite, stenovite, ili peskovite, i najbolje je obići sve, a posle ih birati u zavisnosti od toga u kom pravcu vetar duva.
Ukoliko želite da se sklonite od severnog vetra, idite na neku plažu na južnom delu ostrva, i obrnuto.
Ako praktikujete wind surfing, idite na onu stranu ostrva odakle vetar duva, i dobićete odlično jedrenje.
Zbog klime i vetrova, na severnom delu ostrva ima više stenja u šljunka, dok na jugu ima više šume i peščanih plaža.

Stafilos, plaža najbliža gradu (4.5 km) sa čestim gužvama. Plaža u Grčkoj je mešano peščana i šljunkovita, i potpuno uređena, sa suncobranima, ležaljkama, i barom. Tu su i dve taverne, kao i parking za automobile.
Velanio - popularna među nudistima.

Agnontas, ribarsko seoce sa malom šljunkovitom plažom. Agnontas je prilično popularna plaža pa su česte i gužve, a na plaži ima nekoliko taverni. Autobuska stanica je odmah pored plaže.

Limonari, uvala odmah severno od Angontasa odakle treba peške preći oko 1 km prijatnog puta pored mora. Plaža je peščana, sa manje gužve, ali sa svim potrebnim sadržajima – taverna, ležaljke, i suncobrani.

Panormos, predivan zaliv zaštićen od vetra, sa plažom krupnog šljunka, i nekoliko manjih uvala. Plaža je popularna, gužve nisu retke. Postoji nekoliko taverni, barova, i prodavnica. Nalazi se na 12 km od grada Skopelosa, a autobus staje kod same plaže.
Adrines, nalazi se na jugozapadnoj obali, i sastoji se od nekoliko idilčnih uvala, odmah iza zaliva Panormos. Uvale su u glavnom izolovane i mirne, većinom u senci borova. Od Skopelosa je udaljena 13 km, a od glavnog puta, gde staje autobus, do plaže vodi prijatna stazica.

Milia, velika šljunkovita plaža sa kristalno čistom vodom, nalazi se 14 km od Skopelosa. Dobro je organizovana, sa ležaljkama, suncobranima, barom na plaži, i spektakularnim okruženjem. Milia je u špicu sezone poznata po gužvama, ali ako krenete dalje od središta plaže, preko stenja, lako ćete naći mirnu uvalu.

Kastani, najčuvenija plaža na ostrvu, jer se tu odvijaju glavne sekvence filma Mamma Mia. Plaža je peščana, a od glavnog puta vodi staza duga 500 metara. U špicu sezone ima gužvi, ali u maju, septembru, i oktobru je prazna i sasvim romantična.

Karkatzouna, plaža na kojoj nikad nema gužve, čak ni u špicu sezone. Voda je ekstremno čista, a borovi obezbeđuju dovoljno senke. Pomešani su pesak i šljunak.

Agios Konstantinos, plaža na samo 2.5 km od Skopelosa, sa pogledom na susedno, zeleno ostrvo Alonisos. Na plaži postoji taverna, za koju važi da služi najbolju pitu od sira na ostrvu. Ovde najčešće dolaze porodice sa decom. Postoji parking, ali se u špicu sezone dešava da nema praznih mesta.

Kanalaki, maltene na samom severu ostrva, nalazi se 4.5 km od Glose, i oko 30 km od Skopelosa. Ovo je najzabačenija plaža na celom ostrvu, sa najmanje ljudi. Od glavnog puta vodi staza, šljunak je sitan, a senka je od stenja iznad plaže.