18 Maj 2015

Krf

 

Krf je ostrvo koje spada u jonsku grupu ostrva, sa glavnim gradom koji nosi naziv ostrva. Grci ga zovu „Kekira“ a ime je dobilo po nimfi Kerkiri, kćerki rečnog boga Asopa, koju je bog mora Posejdon, oteo i zatočio na ostrvu.

Na ostrvu je zasađeno bujno zelenilo i veliki broj raznoraznog drveća, pa ga zovu i „Zeleno ostrvo“. Dugačko je oko 65 km i široko 18 km sa oko 108.000 stanovnika od kojih 40.000 živi u gradu Krfu.

Krfske obale su veoma lepe, sa skrivenim uvalama i peščanim plažama. Tokom I svetskog rata, ostvo je bilo sedište srpske vlade u progonstvu i takozvano ostrvo spasa za srpsku vojsku i civile. Veliki broj spomenika stradanja srpskih vojnika svedoči tom periodu: ostrvo Vido sa spomen kosturnicom, srpska kuća - plava grobnica u kojoj su položene kosti 10.000 srpskih vojnika, Srpska kuća u gradu Krfu u kojoj je nekada bio smešten štab srpske Vrhovne komande kao i mnoga druga zdanja.

Na zapadnoj strani ne propustite posetu Paleokastritsi, gde su arheolozi pronašli ostatke gradova opisanih još u Homerovim pričama. U okolini se nalaze i stare crkve i tvrđave, a za kupače, plaže su sa tirkizno plavom vodom. Na drugoj strani ostrva se nalaze plaže u Dasiji, Guviji i Ipsosu.

Neke plaže za mlađe generacije na Krfu imaju žurku celog dana sa house muzikom, a za najmlađe je tu vodeni svet Aqualand sa toboganima i bazenima. Kažu da se svako ko jednom poseti ostrvo, po pravilu njemu ponovo vraća…uverite se i sami.

Grad Krf

Krf je najveći sačuvani srednjevekovni grad u Grčkoj. Zbog svog bogatog kulturnog nasleđa, grad je uvršten na listu Svetske kulturne baštine i pod zaštitom je UNESCO-a. Stari grad koji je smešten između dve tvrđave, sa uskim ulicama, malim trgovima, starim kamenim zgradama i velikim brojem crkava a od kojih je najpoznatija crkva Sv. Spiridona, koji je po predanju spasao ostrvo od napada Turaka, kuge i gladi. Veče je prilično mirno u gradu Krfu, ali sa puno ljudi koji sede i veselo pričaju po okolnim kafićima i poslastičarnicama, što gradu daje posebnu čar. Na izlazu iz grada se nalazi i ulica sa diskotekama, a možete lako da budete i na nekom od koncerata ispod tvrđave, gde leti gostuju najpoznatiji grčki pevači.

Gavia

Na 7 km severno od glavnog grada nalazi se jedan od najlepših zaliva na Krfu – Guvia. Živopisno turističko mesto sa šljunkovitom plažom, obiljem barova, restorana i klubova, pruža mogućnosti za uživanje i bavljenje sportovima na vodi. U Guviji se nalazi jedna od najlepših marina. Udaljena je od grada Krfa 7 km, a odlično je povezana i sa ostalim delovima ostrva.

Dasia

Mesto Dasia nalazi se na istočnoj obali ostrva, udaljeno 12 km od grada Krfa. U prevodu znači šuma i ime je dobilo po bujnom zelenilu koje se prostire od brda u zaleđu mesta pa sve do same plaže. Mesto sa peščano-šljunkovitim plažama i šetalištem dugim 3 km, kao i velikim brojem barova, restorana, kafea i prodavnica, idealno je za odmor.

Ipsos

Severno od Dasie, na oko 15 km od grada Krfa nalazi se turističko naselje Ipsos. Posebno je omiljeno među mladim svetom zbog brojnih mogućnosti za noćni život i zabavu. Šljunkovita plaža dužine oko 1.600 metara nagrađena je plavom zastavicom u znak priznanja za čistoću vode. Sportovi na vodi poput surfovanja i skijanja na vodi spadaju u najpopularnije aktivnosti na Ipsosu. Sa ovog dela ostrva pruža se i lep pogled na kopneni deo Grčke, ali i na okolne brežuljke pod maslinama i na najviši vrh Krfa - Pantokrator. Veliki broj taverni, restorana, kafića, nalazi se uz samu obalu i pruža mnogo mogućnosti za zabavu.

.

Benitses

Malo tradicionalno ribarsko mesto Benitses, nalazi se na istočnoj obali ostrva, udaljeno od grada Krfa 11 km. Okruženo prelepom prirodom, peščano-šljunkovitim plažama, velikim brojem staza za trčanje, vožnju biciklom ili šetnju, od kojih jedna vodi do najvišeg vrha na ostrvu Pantokrator, odakle se pruža nezaboravan pogled na istočnu i zapadnu obalu. Mesto koje ima tradicionalan i moderan način života, nudi veliki izbor ribljih restorana, kafeterija, barova i široku paletu noćnog provoda koji je prilagođen svakome. Benitses ima luku za male čamce i jedrenjake kao i za predivne jahte koje pristižu iz svih krajeva sveta.

Izleti:

Srpska kuća i ostrvo Vido

Poseta mauzoleju srpskih ratnika iz I svetskog rata u kome su sahranjeni posmrtni ostaci oko 8.000 srpskih vojnika, koji su posle albanske golgote umrli na Krfu. Ostrvo Vido je oko 800 m udaljeno od grada Krfa, a prilikom vožnje brodićem je predviđeno i odavanje pošte i polaganje cveća u Plavu grobnicu. Srpska kuća je muzej, a ujedno i počasni konzulat naše zemlje u gradu Krfu.

Vodeni park u Grčkoj

Jedan od najvećih vodenih parkova u Evropi, površine oko 75.000 kvadratnih metara koji se nalazi na 9 km od grada Krfa. Svojim sadržajem sa oko 36 tobogana zadovoljava ukuse posetilaca koji vole igre na vodi, gde podjednako uživaju odrasli i deca.

Ahilova Palata

Palata austrijske carice Elizabete, nalazi se u predivnom vrtu na samo 7 km od grada. Ova predivna neoklasična građevina izgrađena je u prošlom veku. Oko palate je predivan vrt u kome se nalazi statua ranjenog Ahila.

Krstarenje brodićem - Paxos i Antipaxos

Izlet gde je lepota Kariba preslikana u jonskom arhipelagu u vidu minijaturnih ostrva Paxos i Antipaxos. Živopisni predeo, obrastao gustim maslinjacima, odakle dolazi maslinovo ulje najvišeg kvaliteta. Okićeni su šljunkovitim i kamenitim plažama i pružaju uživanje u tirkizno plavom moru. Na ostrva se dolazi jedino brodićima, gde možete sresti i delfine ili upoznati čari „Plave pećine“.