18 Maj 2015

Gradovi u Grčkoj

Grčka spada u najurbanije zemlje južne Evrope. Ono po čemu je Grčka poznata je velika usredsređenost stanovništva u dva najveća gradska područja u državi, tzv. "Velikoj Atini" i "Velikom Solunu", gde po procenama živi 1/2 stanovništva Grčke. Sa druge strane ogromna prostranstva u unutrašnjosti grčkog kopna i mnoga udaljenija ostrva su veoma retko naseljena i slabo urbanizovana.

Gradovi sekundarnog značaja su središta grčkih pokrajina i najčešće su veličine 80-150 hiljada stanovnika. Postoji 7-8 gradova u ovoj grupi. Posle njih dolaze sedišta okruga, kojih ima 40ak sa najčešće 30-60 hiljada stanovnika.

U Grčkoj položaj grada imaju i veća predgrađa značajnih većih gradova, kojih ima mnogo s obzirom da gradovi poput Soluna, Atine ili Pireja nisu širili svoje granice sa rastom stanovništva tokom proteklih decenija.

Atina je glavni grad Grčke i prefekture Atika i jedan od najpoznatijih gradova Evrope, kao i najveći grad Grčke. Savremena Atina je veliki i kosmopolitski grad dok je starogrčka Atina bio moćni grad-država i poznati obrazovni i filozofski centar. Atina se vodi kao jedan od najstarijih svetskih gradova, čija se istorija beleži preko 3400 godina.

Grad je dobio ime po boginji zaštitnici Atini. Grčko ime je bilo Αθήναι, ali od 1970-ih, službeno grčko ime je Αθήνα (Athína).

Danas metropolitensko područje Atine broji 3,7 miliona stanovnika, što je stavlja na drugo mesto na listi najvećih evropskih prestonica (jedino iza Londona).

Solun ili Tesaloniki, drugi je po veličini i značaju. To je i glavni grad istoimenog okruga Solun i periferije Središnja Makedonija. Solun je jedna od najznačajnijih luka Balkana.

U upravnim granicama grada Soluna živi oko 370 hiljada stanovnika, ali „Velikom Solunu“ (šire gradsko područje), koji se sastoji od 16 gradskih i prigradskih opština, živi 1.104.766 žitelja ili svaki drugi stanovnik Periferije Središnja Makedonija.

Gravitaciono područje grada obuhvata oko 3-4 miliona stanovnika severne Grčke. Grad je poznat kao velika luka i sajamski centar. U gradu se održava i najveće bijenale grčke dijaspore.

Patras ili Patra je treći po veličini grad u Grčkoj i glavni grad Periferije Zapadna Grčka kao i okruga Ahaja. Smješten je u sjevernom dijelu poluostrva Peloponez, na obali Patraskog zaliva, 215 kilometara zapadno od prestonice Atine. Gradsko područje Patrasa sa preko 280 hiljada stanovnika je treće po veličini u Grčkoj, a obuhvata uz sam grad i niz opština i naselja duž zaliva.Patras je proglašen za Evropski grad kulture 2006.

Pirej - upravno središte okruga Pirej, u okviru Periferije Atike. Naselje je sastavni deo tzv. „Velike Atine“, sa njom fizički spojeno, a udaljeno svega 9 kilometara od njenog središta. Pirej je poznat kao glavna luka Grčke i grada Atine. Po broju putnika (19 miliona godišnje, najviše turista) to je najupošljenija putnička luka u celoj Evropi.

Krf je upravno središte i najvažniji grad okruga Krf kao i periferije Jonska ostrva. Grad se nalazi na istoimenom ostrvu u krajnje severozapadnom delu Grčke . Grad Krf je zbog svoje starine, lepote i očuvanosti uveden na spisak svetske kulturne baštine UNESKOa. Grad Krf, kao i celo ostrvo, imaju posebno mesto u srpskoj istoriji, kao mesto oporavka srpske vojske tokom za nju najtežeg razdoblja u izgnanstvu.