26 Avgust 2018

10 mesta u Grčkoj koje morate posetiti

Grčka je popularna već godinama, ali se ovo leto uvrstava kao jedna od najboljih svetskih destinacija. Poslednjih godina Atina je postala odlična destinacija za gradske prelaze, a zemlja u celini i dalje nudi bolje vrednosti za vaš novac nego druge mediteranske vruće tačke poput Španije i Italije dok Grčka ima bukvalno stotine malih ostrva koja su zrela za otkriće. Evo deset najboljih mesta koje ćete želeti posetiti na sledećem putovanju u Grčku.

 

 

Atina Akrpolis

1. Atina

Kao mesto rođenja demokratije i živahnog kapitala Grčke, Atina je svet za sebe i verovatno prvo mesto koje ćete videti na svom putovanju. I mogli biste se lako zaneti i provesti svoje vreme u Atini, no, to bi značilo da će te propustiti mnoge druge sjajne stvari u zemlji. Samo dva ili tri dana možete ići na glavne atrakcije poput Akropolja, antičke Agore i Nacionalnog arheološkog muzeja. To će vam takođe ostaviti vremena da lutate šarenim ulicama u naseljima Plaka i Monastiraki, kao i da upijete divnu atmosferu brdskog okruga Kolonaki i još mnogo toga.

 

 

 

Jezero Vuliagmeni 

2. Jezero Vuliagmeni

Misteriozno jezero Vuliagmeni je udaljeno samo 20 kilometara od Atine, ali je potpuno svet za sebe. Njegovo ime proizilazi iz grčke reči vouliiazo, što znači "potop" i nastalo je kada je ogroman podvodni izvor propuštao i prouzrokovao masovni pećinski krov. Dodajte neobično toplo izvorište napunjeno lekovitim vodama i restoranom i dobićete ideju o izvanrednom prirodnom okruženju.

 

 

 

Solun


2. Solun

Drugi grad na primorju u Grčkoj osnovan je 316. godine pre nove ere i dobio je ime po polusestri Aleksandra Velikog. U ovoj duhovnoj metropoli postoji planina istorije: rimska i vizantijska ruševina, hrišćanska baština (apostol Pavle je ovde doneo prvu poruku hrišćanstva) i bogatu i fascinantnu jevrejsku istoriju. Kada je u pitanju komercijalna priča, ima toliko dobrih restorana i kafića koji stavljaju Solun u vašu itinerariju gotovo u imperativ. Imate razne opcije putovanja kao što su autobusom, avionom ili kolima. No, ako putujete kolima, imate mnogo veći komfor da ponesete aposlutno sve što vam je potrebno za jedno putovanje. Ukoliko vaš automobil nije dovoljno veliki za sav prtljag, uvek možete razmotriti kao opciju krovni kofer za iznajmljivanje.

 

 

Ostrvo Milos

3. Milos ostrvo

Ok, ostrvo Milos je najpoznatiji po nečemu što i čak nije ni tamo – po statui Venus de Mila koja sedi u Luvru - ali ću vam reći tajnu: ovaj Kikladski ostrvski biser je tamo gde mnogi Grci idu na medeni mesec ili samo da se izvuku od gradske vrve na nekoliko dana. I sa dobrim razlogom: poput proslavljenog i letnjeg prenatrpanog ostrva Santorini, Milos je izvor vulkana. Jedinstvena geologija je obdarila ostrvo bogatim sjajnim plažama, uključujući Sarakiniko sa svojim nadrealnim belim pejzažima. Milos je oko tri sata vožnje trajektom iz Pireja.

 

 


5. Paros

Ako tražite odlične plaže, dobru hranu, nagoveštaj glamura i veliku vrednost za novac, onda ne gledate dalje od grčkog ostrva Paros. Nalazi se južno od najpoznatijieg (i mnogo skupljeg) Mikonosa, ali je omiljeno mesto za odmor samih Grka. Kosmopolitski grad Nausa raspolaže sa velikim restoranima i tavernima čiji su specijaliteti morskih plodovi i nalazi se u nizu lepih, nepretrpanih plaža. Brza desetominutna vožnja trajektom vodi do malenog Antiparosa, koji ima više sjajnih plaža (i gde Tom Hanks ima kuću).

 

 

 

Krit

6. Krit (severna strana)

Krit nije samo jedno od velikih ostrva u Grčkoj, već je i u mnogim drugim stvarima jedno od najspektakularnijih ostrva. S obzirom da je vrlo brdovito ostrvo, Krit nije lak za brzu turu obilaska ali ako severnu stranu uporedite sa južnom, onda vam već pada mnogo lakše. Na severu ćete naći neke od najinteresantnijih gradova, kao što su Heraklion i obližnje Minoanska ruševine Knososa, kao i Retimne i Chanie. Poslednje dve su zadržale mnoge fine arhitektonske detalje iz Kritove Venecijanske ere.

 

 

7. Krit (južna strana)

Južna strana Krita je daleko manje razvijena od severne, što je dobra vest za one koji cene netaknute pejzaže i plaže. Preporučujemo da počnete u Heraklionu, glavnom gradu Krita. Imajte autentičan ručak u Peskesi a potom automobilom, idite rutom 97 na jug, zaustavljajući se da vidite impresivne Minoanske ruševine na Paistosu. Pratite znakove do Matale, i videćete, jednom hipi koloniji, a danas, veoma živahan grad na plaži.

 8. Ostrvo Karpatos

Iako je Rodos najveći i najpopularniji na grčkim Dodekanskim ostrvima, on je takođe i najatraktivniji. Osim ako niste veliki obožavalac srednjevekovne istorije (glavni grad je izuzetno dobro očuvan), rekli bi da je preskočite u korist drugog najvećeg ostrva Dodekaneza, Karpatosa. Iako je Patmos, još jedno ostrvo u ovom egejskom arhipelagu, postao popularniji u proteklih nekoliko godina, vitak Karpatos je verovatnije autentičniji i ima i bolje plaže.

 

 

 

Krf

9. Krf

Volimo da mislimo na Krf kao više severni odgovor Grčke na Kritu, jer oba ostrva imaju bogate istorije i upečatljivu geografiju. Čisto da se zna, Krf je jedan od jonskih ostrva i naziva se Kerkira na grčkom. Za razliku od mnogih ostrva u Egeju, Krf je veoma zelen. Stari grad je jedan od najslikovitijih na Mediteranu a ako ostanete u nekom od hotela, bićete u neposrednoj blizini replika sela gde su snimljene scene iz filma Samo za vaše oči i nedavno je snimljenja serija The Durrells.

 

 

 

Atika

10. Atika

Atika je region koji okružuje Atinu i bilo bi pogrešno misliti da je sve što može ponuditi jeste - međunarodni aerodrom. Hram Posejdona na Cape Sounionu, je mesto koje biva posećeno, ne samo tokom leta, već tokom čitave godine pa i za sam doček Nove godine. Poluostrvo Atike je mesto gde stanovnici Atine idu kada im je potreban predah na plaži, ali nemaju vremena za odlazak na jedno od mnogih Grčkih ostrva.

 

Nakon ovakve prelepe avanture, za koju god se odlučite na našoj listi, preporučujemo Vam dobar izlazak i noćno opuštanje u nekim od sjajnih kafana, klubova i splavova u Beogradu.

Kurs Eura Societe Generale banke

Valuta Zemlja Naziv valute Kupovni Srednji Prodajni
AUD Australijski dolar 70.2206 72.3551 74.4896
CAD Kanadski dolar 78.1743 80.5505 82.9267
CHF Švajcarski franak 104.5358 107.7133 110.8908
DKK Danska kruna 15.2539 15.7176 16.1813
EUR Evro 115.7207 117.4829 119.7738
GBP Funta sterlinga 133.1665 137.2143 141.2621
JPY Japanski jen 95.2286 98.1232 101.0178
NOK Norveška kruna 11.3108 11.6546 11.9984
RUB Ruska rublja 1.6170 1.6662 1.7154
SEK Švedska kruna 10.6966 11.0217 11.3468
USD Američki dolar 103.4357 106.5798 109.7239