Leto > GRČKA AVIO > Samos

Samos

(0) Komentara

Samos je ostrvo sa jedinstvenim prirodnim lepotama koje kombinuje istoriju i tradiciju sa njom

Nalazi se u jugoistočnom delu egejskog mora. Glavni grad ostrva je Vati, često nazivan i Samos. Obuhvata površinu od 468 km2 (dugačko 43 km i široko 19 km) sa oko 34.800 stanovnika.

Ostrvo je poznato po rođenju oca matematike Pitagora, a po mitologiji smatra se i rodnim mestom starogrčke boginje Here (zaštitnice braka i udatih žena). Burna istorija je ostavila brojne tragove koji danas predstavljaju kulturno-istorijsku, umetničku i estetsku vrednost ostrva. Bogato je arheološkim nalazištima, a mesta sa najviše nalazišta je mesto Pithagorio udaljeno nešto manje od 2 km od tunela Eupalinos akvadukta izgrađenog u 6 v.p.n.e.

Vino je glavni proizvod na ostrvu, a čuveno vino koje se pravi od lokalnog muscat grožđa poznato je odavnina i izvozi se u veliki broj zemalja širom sveta. Šumovito ostrvo sa izuzetno plodnim zemljištem, planinama, beskrajnim vinogradima i maslinjacima, poznato je i po proizvodnji maslinovog ulja, meda, južnog voća, suvih smokvi i badema. Ostrvo je poznato i po narodnom stvaralaštvu a posebno u izradi predivne crvene keramike, grnčarije, tepiha i lepo dizajniranih torbi napravljenih od kozje vune i tkanine.

Ostrvo sa velikim brojem plaža među kojima su najpopularnijeKokkari, Pithagorio, Tsamadou, Lemonakia, Psili Amos, Votsalakia, i mnoge druge.

Samos je ostrvo koje će vas osvojiti i očarati prelepim plažama i biserno čistim morem, lepim uvalama i zalivima kao i aktivnim noćnim životom. Sve to ga čini posebnim za letovanje kako za porodičan odmor, tako i za odmor parova i zabavu mladih.

Ostavi komentar

(0) Komentara
Postavite pitanje